Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur
işleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası) yaprak sarma başlıca yemek
türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur
işleridir.
Erzincan'dan Yemek Tarifleri
Sırın
Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz
Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta
büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar
kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde
saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde
edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak
genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip
tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.
Gasefe
Malzemeler :
1/2 kg. kayısı kurusu (yarma)
2-3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı : Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir. Bir
tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar
pişirilir. Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen kaysı süzgeçten
süzülür, servis tabağına alınır. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilir,
iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapılır.